Evrensel Bilim Kurgu Ve Fantastik Film Festivali “Uluslararası CGI Ödülü Yarışması” nın Jürisi Belli Oldu
Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film festivali; geleceğin teknolojik araçları ve bilimin sınırsız imkânlarının sanatla bir araya geldiği unutulmaz bir deneyim için gün sayıyor. Festival kapsamında düzenlenen “Uluslararası CGI Ödülü Yarışması”nın jürisi açıklandı.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla düzenlenen, 2.Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali; Uluslararası Bilim ve Sanat Yaratıcıları Derneği’nin organizasyonu ile 26-29 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek. Festival kapsamında düzenlenen “Uluslararası CGI Ödülü Yarışması” da gençlerin yaratıcı dünyasını harekete geçirip; Metaverse, VR, AR ve 3 boyutlu teknolojilerin kullanımına katkı sunarken; bu alanın geniş imkânlarını sinema tutkunlarıyla paylaşmayı hedefliyor.
Hollywood’un Ünlü Sanatçıları Jüri Koltuğunda Yer Alıyor!
Festival Kurucusu İdari Direktörü ve Uluslararası Bilim ve Sanat Yaratıcıları Derneği Başkanı Filiz Dağ’ın yönetiminde düzenlenecek olan festivalin bu yıl “Uluslararası CGI Ödülü Yarışması”nın jürisinde; görsel-işitsel performans çalışmalarıyla ön plana çıkan ve ilk solo sergisini 2022 yılında Madrid’de MMMAD Dijital Sanat Festivali’nde gerçekleştiren Balkan Karışman; farklı mecralarda içerik, konsept ve duygu odaklı deneylere ağırlık veren yaratıcı yönetmen ve sanatçı Mert Kızılay; özgün uzun metraj film projelerinde imzası bulunan, “Onset Colorist” unvanına sahip Zeynel Doğuş Özel; Nemrut Dağı’nda yaptığı Spine isimli eser ile eski uygarlıklarla yeni çağın sanatını buluşturan dijital sanatçı Ecem Dilan Köse; Türkiye’nin ilk 3D animatörlerinden ve görsel efekt sanatçılarından olan yönetmen, senarist Kerem Kurdoğlu; Uluslararası Af Örgütü için yönettiği “Kalemler” filmi ile 2014 yılında Cannes Film Festivali’nde aldığı Bronz Aslan da dahil olmak üzere çok sayıda ödüle layık görülen yönetmen ve sanatçı Onur Şentürk veFramestore, Industrial Light & Magic ve Activision gibi alanının önde gelen firmalarıyla çalışan sanatçı ve teknik yönetmen Cenk Cevdet Kilar yer alacak.
“US3F olarak bu alana dikkat çekip, ülkemizde VFX-Görsel Efekt üretimini desteklemeyi amaçlıyoruz “
Festival Yönetmeni ve Dijital Sanatçı Atilla Erkmen, görsel efektlerin film, animasyon ve VR/AR teknolojilerinde etkili olduğunu vurgularken, dünya endüstrileri arasında da kalitesinin giderek arttığını şu sözlerle ifade etti; “Giyilebilir teknolojilerin ve metaversenin günlük hayatımıza giderek yaygınlaşması ile değişecek olan deneyim alışkanlığımız bizi görsel efektlerle daha da iç içe sokacak. Ülkemizde de gerek dijital sanat alanında gerekse sinema ve reklam sektörlerinde görsel efektlerin kullanıldığı dünya çapında işler görüyoruz ve bu alanda çalışan sanatçıların sayısı da giderek artıyor.”
Görsel efektlerin üretimini ve bu yöndeki sanatçıların daha çok desteklenmesini söyleyen Erkmen; “ Bu sayede hem dijital sanat alanında daha fazla ismini dünyaya duyurmuş sanatçı yetişmesine destek olacak hem de ülke sanatına ve ekonomisine katkı sağlanacaktır. Biz de US3F olarak bu alana dikkat çekip, ülkemizde VFX-Görsel Efekt üretimini desteklemeyi amaçlıyoruz.
“Yapay zeka, insana özgü olan insiyatif ve sezgisel davranışlarla birleşecek”
Bilim Kurgu ve CGI teknolojisinin hızla ilerlemesi insan hayatına etkileyici deneyimler oluşturacağını söyleyen yönetmen Onur Şentürk, sinema, televizyon ve oyun sektöründe sınırların bulanıklaşarak; yaratıcılık il sanal dünyanın hızla birleşip hibrit formların ortaya çıkmasına sebep olacağını vurguladı. Yapay zekanın insana özgü insiyatifler ve sezgisel davranışlarla birleşmesine vardığını ifade eden Şentürk, sözlerine şöyle devam etti; “AI destekli yaratımlar, çoğalacak. Oyuncuların ve izleyicilerin etkileşimine dayalı daha interaktif içerikler ortaya çıkarmasına yardım edecek. Artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik teknolojilerinin ilerlemesi ve gelişmesiyle yaşam alanlarımız doğrudan değişecek ve yeniden şekillenecek, kullanıcıları deneyimin içindeymiş gibi hissettiren daha immersif deneyimler ortaya çıkacak. İnsanlık olarak hayal edebildiklerimizi daha kolay gerçekliğe dönüştürebildiğimiz, yaratımların niteliğini ve özünü yeniden keşfetmemiz gereken bir gelecek bizleri bekliyor.”
MHA