“OHAL Komisyonu lağvedilsin”

KESK Mersin Şubeler Platformu üyeleri, OHAL sürecinde KHK ile ihraç edilenlerle ilgili açıklama yaparak OHAL Komisyonunu lağvedilmesini istedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Mersin Şubeler Platformu, KHK ile işten çıkartılan kamu emekçileri için, Özgür Çocuk Parkı’nda açıklama yaptı. “Haksız ve hukuksuz işten atılan KESK üyeleri işlerine iade edilsin” pankartının açıldığı açıklamada, “KHK’ler gidecek biz kazanacağız”, “Biz kazanacağız, geri döneceğiz” ve “İşimize geri döneceğiz” sloganı atıldı. KESK Mersin Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Büro Emekçileri Sendikası (BES) Şube Başkanı Murat Doğan, KHK ile yaşanan hukuksuzluğa dikkat çekerek, OHAL Komisyonu lağvedilmesini istedi.

“OHAL FIRSATA ÇEVRİLDİ”

AKP hükümetinin OHAL’i fırsata çevirerek on binlerce kamu emekçisinin çalışma hakkını herhangi bir yargısal süreç iletmeden, savunma almadan ve somut belge bilgiye dayanmadan ve evrensel güvenceleri ihlal ederek ellerinden aldığını ve ihraç ettiğini söyleyen Doğan, “Bilindiği üzere; KHK’lar eliyle ve Resmi Gazete’de isimlerinin yayınlanmasıyla on binlerce kamu emekçisi ihraç edildi. İktidarın ihraçlara ilişkin tüm itiraz yollarını kapatması içeride ve dışarıda itirazların yükselmesine neden olunca ve AİHM’e on binlerce başvuru yapılınca hızla bir oyalama mekanizmasına ihtiyaç duyuldu. OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu, 23 Ocak 2017 günü 685 sayılı OHAL KHK’si ile iki yıllık süre içinde kamudan ihraç edilmiş yüz binlerce kamu emekçisinin ihraç başvurularını değerlendirmek ve karar altına almakla görevlendirilmişti. 23 Ocak 2022 itibariyle OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu beşinci yılını doldurmuş olacaktır.Kısa süre önce OHAL Komisyonu’nun 2021 yılı faaliyet raporu yayınlandı. Rapora göre toplam 125 bin 678 kamu görevlisi ihraç edilmiş olup bunlardan 123 bin 78 kişi işlemin iptali için komisyona başvuru yapmıştır. Komisyon 5 yıldan sonra 117 bin 828 dosyayı karara bağlamış olup 5.250 dosyanın incelemesi devam etmektedir.Komisyon 101 bin 987 başvuruyu ret etmiş, 15 bin 841 dosya hakkında ise göreve iade kararı vermiştir. Yani dosyalardan yüzde 87’si için ret, yüzde 13’ü için ise kabul kararı vermiştir” diye konuştu.

“SORUŞTURMALAR DURDURULMALIDIR”

Özel yetkilendirilmiş idare mahkemelerinde devam eden dosyalar, bu mahkemelerin ret etmesi üzerine istinaf’a ve Danıştay’a giden dosyalar geri çekilmesini isteyen Doğan, “Hukuksuz ihraçlardan dolayı mağdur olan tüm kamu emekçilerinin maddi, manevi hak kayıpları karşılanmalıdır. 375 sayılı KHK’ye eklenen geçici 35. Madde eliyle yapılan ihraç uygulaması derhal sona erdirilmelidir. İş güvencesi iktidarın sopası haline getirilmemeli, sendikal örgütlenme önündeki engeller kaldırılmalıdır. İktidar başta örgütlenme, düşünce ve ifade özgürlüğü hakkı olmak üzere temel hak ve özgürlüklere yönelik baskı politikalarına son vermeli, ceza ve soruşturmaları durdurmalıdır” dedi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu