Büyükşehir’den öğrencilere ekspres destek

Mersin Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında, ön lisans bölümlerini kazanan öğrencilerin beklediği 500 liralık öğrenim yardımı kararı oy birliği ile kabul edildi.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında, ön lisans bölümlerini kazanan öğrencilerin beklediği 500 liralık öğrenim yardımı kararı oy birliği ile kabul edildi.

Üniversitelerin 2 yıllık bölümlerini kazanan öğrencilerin beklediği öğrenim yardımı kararı Meclis’ten oy birliği ile geçti. Belirlenen karara göre açık öğretim fakülteleri hariç, devlet üniversiteleri ile Türkiye ve KKTC’de yerleşik üniversitelerin tam burslu ön lisans bölümlerini kazanan öğrencilere ilk yıl için 500 TL öğrenim desteği verilecek. Teklifin oylanmasının ardından Başkan Seçer, göreve geldiği günden bu yana yapılan öğrenim yardımları hakkında bazı bilgiler paylaştı. Seçer, “Bu görev yasal olarak Kredi ve Yurtlar Kurumu’na ait. Burs konusunun oradan olması gerekiyor. Daha önce verilebiliyordu. Parlamentoda bazı gerekçelerle bir çatı altında toplansın istendi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bir yasal düzenleme yapıldı. Belki makul bir şeydi. Çünkü farklı cemaatler, şunlar, bunlar devreye giriyordu. Yasadışı bazı işler oluyordu. Bu görev aslında Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun. Biz eğitim yardımı yapıyoruz. Bunu da her ay düzenli bir şekilde de ödeyemeyebiliriz. 3 ayda bir, 2 ayda bir; bazen 1 ay 200 TL’dir, bir ay 500 TL’dir, bunu böyle yapıyoruz. Bunu bütün belediyeler böyle yapıyor. Burada bizim ön lisansla ilgili geçtiğimiz yıllarda gündeme gelen konu bu yıl da gündeme geldi. Geçtiğimiz yıl da istiyorduk, bütçemiz uygun değildi. Önceki yıl zaten yeni yönetime gelmişsiniz, kucağınızda bir tablo var. Bunu yapmamız mümkün değildi. Bu yıl makul gördük, bütçemiz doğrultusunda 500 TL gibi bir rakam belirledik” ifadelerini kullandı.

Teksin üzerinden alt yapısı da hazırlanıyor, müracaatları alacağız”

Mersin’de üniversiteyi kazanan öğrencilerin sayısına ilişkin net bilgiler alamadıklarını söyleyen Seçer, “İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne rica ettim, ‘Başkanım bu YÖK’te olur’ dedi. Onlar da bize bilgi vermiyorlar. Bir bütçe de yapamıyorum ben. Ne kadar 4 yıllık kazandı, ne kadar 2 yıllık ön lisans kazandı ya da 6 yıllık tıp vesaire ben bilmiyorum. Ama her yıl ortalama lisans düzeyinde 7 bin öğrencimiz üniversiteye gidiyor. Şimdi 500 lirayı belirledik ve 7 bin kişi tahminen bize müracaat edecek. Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bu Meclis kararından sonra hazırlıklarını tamamlayacak ve Teksin üzerinden alt yapısı da hazırlanıyor, müracaatları alacağız. Bu yardımları da gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

“Temel amacımız kırsal mahallelerdeki çocuklarımızın eğitimine katkı yapmak”

Mersin’in üniversite kenti olduğunu dile getiren Başkan Seçer, eğitim ve öğretime ilişkin hayata geçirdikleri hizmetler hakkında da bilgiler paylaştı. Seçer, şu ifadeleri kullandı:

“Yaklaşık olarak söylüyorum. Merkezin dışında kalan 500’e yakın kırsal mahallemiz var. Bu çocukların şehir merkezinde, kendi bölgelerinde, mahallelerinde lise yok ya da ortaokul yok, ilköğretim yok. Gelip şehirde okuma zorunluluğu var. Ben öncelikli olarak o sorunu çözmeyi önüme koydum. Örneğin Gülnar’da 68 kız, 40 erkek öğrencimizi misafir edeceğimiz 108 öğrenciye hizmet verecek misafirhaneyi şu anda hazırladık. Üniversiteyle iş birliği yaptık. Orayı bize tahsis etti Mersin Üniversitemiz. Bizim temel amacımız kırsal mahallelerde ilköğretim, lise düzeyindeki çocuklarımızın eğitimine katkı yapmak. Biz eğitimin öneminin farkındayız. Tabi ki ben Mersin Büyükşehir Belediye Başkanıyım. Mersin’de eğitimi konuşmam, tartışmam lazım” dedi.

İlkokula başlayan 16 bin öğrenciye yönelik “İlk Çantam” projesinden üniversite öğrencilerine yönelik Çamaşır Kafe’ye, çorba ikramından kurs merkezlerine kadar eğitim alanında hayata geçirdikleri projeleri tek tek anlatan Başkan Seçer, bu hizmetlerin Anamur’dan Tarsus’a kadar her ilçeye ve her mahalleye eşit olarak ulaştığını söyledi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu