Genç Girişimciler Akdeniz Çalıştayında
Mersin Üniversitesi Genç Girişimci Merkezi, Avrupa Komisyonu Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakereleri Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen, “Ortaklığı Çok Taraflı Boyutunun, Kuzey Boyutunun ve Karadeniz Sinerjisinin Uygulanması” aksiyonunun parçası niteliğindeki Uluslararası Karadeniz Çalışmaları Merkezi’nin (ICBSS) yürütücülüğünü üstlendiği, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü ve Balkan ve Karadeniz Çevre Deniz Bölgeleri Konferansı Komisyonu’nun (BBSC-CPMR) ortak oldukları “Cultoure4Youth: Kültürel Turizmde Genç Girişimciliğin Desteklenmesi” projesi kapsamında düzenlenen Mersin, Akdeniz Çalıştayı’nda yer aldı. Divan Oteli’nde düzenlenen Çalıştayda; deniz, denizcilik ve kültürel turizm alanında faaliyetleri olan ve bu alanlarda çalışmak isteyen 18-30 yaş aralığında genç girişimciler ve konunun uzmanları bir araya geldi.
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, Karadeniz Ekonomik İş Birliği Örgütü’nde (BSEC) üst düzey yönetici Rositsa Stoeva ve Uluslararası Karadeniz Çalışmaları Merkezi’nde (ICBSS) Araştırma ve Politika Geliştirme Yöneticisi Georgia Chantzi; yaptıkları açılış konuşmalarında genç girişimcileri projenin kapsamı ve çalıştayın amaçları doğrultusunda bilgilendirdi. Sürdürülebilir turizm ve kültürel turizm alanlarında girişimcilik örnekleri ile “Mavi Büyüme ve Sürdürülebilir Turizm”in tartışıldığı oturumlardan sonra kültür rotaları ile devam eden etkinlikte, Mersin kıyı bölgelerinin yat turizmi açısından değerlendirilmesi, dağlık Kilikya kıyılarında arkeoloji ve kültürel miras çalışmaları hakkında sunumlar yapıldı. Çalıştay; Genç Girişimci Merkezi Müdürü Doç. Dr. Duygu Hıdıroğlu tarafından, Mersin’deki gençlere yönelik bir girişimcilik merkezi görevi gören Üniversitemiz Girişim Limanı desteklerinin tanıtımı ve genç girişimcilik konusunda yeni açılan akademik programların, Türkiye destek mekanizmaları ile teşvik programlarının tanıtılması ile devam etti. Gerek Mersin, gerekse Türkiye genelinde girişimcilik ile ilgili ekosistemi bütünsel görmeye yarayacak birçok istatistiki veri paylaşan Doç. Dr. Duygu Hıdıroğlu, TÜBİTAK BİGG kapsamında genç girişimcilere yönelik açılan ve başvuru kabulü devam eden sürdürülebilirlik temalı proje çağrısı hakkında çalıştaya katılan gençleri bilgilendirerek konuşmasını sona erdirdi.
Çalıştay sonunda ise, Mersin’de gençlik girişimciliği ve kültür turizmi ile ilgili mevcut durum, fırsatlar- ihtiyaçlar ve iyi uygulamalar üzerine bir grup tartışması düzenlendi. Grup tartışmasında genç girişimci adayları; girişimcilik anlayışlarını, bu konudaki beklentilerini, gelecek planlarını ve halihazırda yürüttükleri çalışmaları diğer katılımcılarla paylaşma fırsatı buldu.