İhraç ürünlerimizde yasaklanmış tarım zehiri meclis gündeminde
HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, yasaklanmış pestisitlerin (tarım zehiri) etken maddelerinden biri olan Klorpirifos’i meclis gündemine taşıdı.
HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, yasaklanmış pestisitlerin (tarım zehiri) etken maddelerinden biri olan Klorpirifos’i meclis gündemine taşıdı.
HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir PAKDEMİRLİ’nin yanıtlaması için soru önergesi verdi.
Dr. Rıdvan Turan şunları söyledi: “2 yıl önce hayatını kaybeden ve adli tıp raporu yeni yayınlanan 4 yaşındaki Saliha Çakır’ın ölüm nedeninin nardaki pestisit kalıntısı olduğu kesinleşti.
Organik fosfatlı tarım zehirlerinin, insanların ve hayvanların nörolojik sistemine zarar verdiği biliniyor. Bu etkilere en duyarlı olanlar ise bebek ve çocuklar. Özellikle anne karnında klorpirifos’a maruz kalanlarda ciddi mental retardasyon görülmekte.
Avrupa Birliği’ne ihraç edilen tarımsal ürünlerde, çocuk sağlığı için çok büyük bir tehdit oluşturan ve kullanılması yıllar önce yasaklanmış pestisitler hala tespit ediliyor.
Örneğin ASSF kayıtlarına göre, 2021’de Türkiye’den ihraç edilen gıda ürünlerinde yapılan pestisit analizlerinde uygunsuz çıkan örneklerin (toplam 273) yüzde 11’i klorpirifos kalıntısı içeriyor. Bu durum Türkiye’deki kullanım hakkında da fikir veriyor. Bu arada reddedilen ürünlerin dörtte birden fazlasını da adı geçen ürünle kontamine nar meyvesi oluşturuyor.”
Rıdvan Turan önergesinde şu sorulara yer verdi:
1) Yıllara göre ülkemizde yürütülen kalıntı izleme çalışmalarında il bazında kaç adet gıda ürününde pestisit analizi yapıldı?
2) Pestisit analizleri sonucunda kaç adet üründe klorpirifos kalıntısı tespit edildi?
3) Avrupa Birliği ülkelerinden geri çevrilen klorpirifos kalıntılı gıda ürünleri iç piyasaya sunuluyor mu?Klorpirifos kalıntısı tespit edilen ürünlere ne yapıldı?
4) Yasaklanmış olduğu halde Avrupa Birliği ülkelerine gönderilen gıda ürünlerinde klorpirifos kalıntısı çıkmasını nasıl açıklıyorsunuz?
5) Klorpirifos etken maddesini içeren tarım ürünleri piyasadan toplatılıyor mu?
6) Yıllık bazda ithal edilen veya ülkemizde üretilen klorpirifos etken madde esaslı tarım zehri miktarı ne kadardır?
7) 2016 yılı haziran ayından sonra yapılan bayi denetimlerinde klorpirifos stoğuna ve satışına rastlanmış mıdır? Rastlandıysa kaç tane satış bayisine ne gibi idari işlem yapılmıştır?
8) Piyasadan toplatılan klorpirifos içeren tarım zehri miktarı nedir?