İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi Açılınca Diğer Hastaneler Kapanacak Mı ?

Bayraklı Şehir Hastanesi Açıldığında hangi hastanelerin kapatılacağı henüz netleşmedi. İzmir Tabip Odası Başkanı Op.Dr. Süleyman Kaynak, Bilim ve Sağlık Haber Ajansı’na yaptığı konuşmada, “İzmir Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ‘mevcut hastaneler kapatılmayacak’ yanıtı veriyor. Ancak sağlık çalışanlarına Şehir Hastanesinde çalışmak ister misiniz anketleri yapılmaya devam ediliyor” dedi.

İzmir’in bir ucunda yer alan Bayraklı Şehir Hastanesinin açılmasına kısa bir süre kala, “Hastaneye nasıl ulaşılacak?” , “Mevcut hastaneler kapatılacak mı?” sorularının yanıtları hala belirsizliğini koruyor. Bu durum da İzmirliler ve sağlık personelleri arasında soru işaretlerinin, kafa karışıklıklarının devam etmesine yol açıyor. İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dr. Suat Süren Göğüs Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Yeşilyurt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi gibi kentin sağlık yükünü çeken hastanelerin kapatılıp kapatılmayacağı veya ne şekilde hizmet vermeye devam edeceği hala soru işareti !

İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi
İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi

Bayraklı Şehir Hastanesi’nin 2023 Şubat- Mart Aylarında Açılması Planlanıyor

İzmir Bayraklı’da şubat-mart aylarında açılması planlanan Şehir Hastanesi Projesi ile ilgili kentte en çok merak edilen, kamu hastanelerinin kapatılıp kapatılmayacağı konusu. İzmir Tabip Odası Başkanı Op.Dr.Süleyman Kaynak, kamu yetkililerinin soruya ‘kapatılmayacak” şeklinde yanıt verdiklerini ancak bir yandan da kamudaki çalışan sağlık çalışanlarına ‘şehir hastanesinde çalışmak ister misiniz?” anketleri yapıldığını söyledi Ak Parti iktidarı tarafından 2013 yılında başlatılan, kamu-özel sektör işbirliği ile gerçekleştirilen Şehir Hastaneleri Projesi kapsamında yapımına başlanan, İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi’nin şubat-mart aylarında açılması planlanıyor.

Bayraklı Şehir Hastanesi Türkerler Holding ve GAMA Holding Ortaklığı ile Yapılıyor

Türkerler Holding ve GAMA Holding tarafından 25 yıl süresince işletilecek olan, 622 bin 530 metrekare arsa üzerinde 573 bin 546 metrekare toplam inşaat alanına sahip olan 2 bin 60 yataklı İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi konusunda kamuoyu tarafından merak edilenleri Bilim Sağlık Haber Ajansı; İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Süleyman Kaynak’a sordu. Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, şehir hastanesi projesinin faaliyete geçmesiyle İzmir’deki diğer kamu hastanelerinin kapanıp kapanmayacağı, hastaneye ulaşım yollarının nasıl olacağı ve daha bir çok konuda sorularımızı yanıtladı.

“Bayraklı Şehir Hastanesi Kaynakların İsraf Edildiği Bir Sistem”

“Ülke genelinde gerçekleştirilen şehir hastaneleri projelerinin kamu-özel ortaklığı ile yapılması planlandığı halde bu sistemin ilk açılan hastanelerde de görüldüğü gibi son derece zarar eden ve kaynakların israfına yol açan bir sistem olduğu fark edildiği için sayı azaltıldı” şeklinde konuşan Başkan Kaynak, “Şu anda proje sayısı 18’e düşürüldü. Bu 18’den de 14 tanesi açıldı. 4 tanesi de hala devam eden inşaatlarının olduğunu biliyoruz ki bunlardan biri de İzmir’de açılacak olan Bayraklı İzmir Şehir Hastanesi. Ankara’da iki tane büyük şehir hastanesi açılınca, 11 tane hastane kapatıldı. Bu hastaneler neden kapatıldı. Yenileri niye açıldı. İzmir’de de şehir hastanesi açılırsa diğer hastaneler kapanacak mı tedirginliği var. Bir hastane yapılsın, açılsın. Buna kimse itiraz etmiyor. Elbetteki ihtiyaçtır. Sağlık hizmeti son derece önemlidir. Soru şu 11 hastaneyi kapatmak için mi yeni bir hastane yapılıyor?” vurgusunda bulundu.

İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi Açılınca Diğer Hastaneler Kapanacak Mı ?
İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi Açılınca Diğer Hastaneler Kapanacak Mı ?

“Bayraklı Şehir Hastanesi İçin Kamudaki Sağlık Çalışanlarına Anketler Yapılıyor”

İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi’nin faaliyete geçmesine az bir süre kaldı. Şubat-mart aylarında açılması planlanan 2 bin 60 yataklı hastane projesi sözleşmesinde yüzde 70’lik bir doluluk oranı hedefleniyor. Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, “İzmir faaliyete geçecek şehir hastanesinde bin 600 yatağın sürekli dolu olması gerekiyor. Bunu sağlamak için de acaba başka hastaneler kapatılacak mı endişesi içerisindeyiz. Kamu yöneticileri, kamu adına konuşan kişiler İzmir’deki başka hastaneler kapatılmayacak diyor. Ancak bir Ankara ve Isparta örneği var. Ayrıca İzmir’deki diğer kamu hastanelerinde çalışan bütün sağlık çalışanlarına bir anket yapıldı. Bu ankette sağlık çalışanlarına, “Bayraklı Şehir Hastanesi’ne gitmek ister misiniz, istemez misiniz?” şeklinde soru soruluyor. 2 bin 60 yataklı bir hastaneyi verimli çalıştırmanız için 3 bin 500 hemşireye, en az 2 bin 500 hekime ihtiyaç var. Ve bunun yanı sıra da 52 farklı meslek grubunda en az 3 bine yakın çalışana ihtiyaç duyulacak. Böyle bir hastaneyi çalıştırmak için yaklaşık 9 bin civarında kalifiye insana ihtiyacınız var. Bugün İzmir’de Bozyaka, Tepecik, Alsancak, Behcet Uz, Suat Seren hastaneleri gibi gibi çok oturmuş ve çok ciddi hizmet vermekte olan hastanelerin kapatılmamasını umuyoruz. Bu hastanelerin kapatılması İzmir halkı için son derece ciddi bir sağlık hizmeti açığı yaratacaktır” dedi.

“Bayraklı Şehir Hastanesi Yapım Süreci Ticari Sır Denilerek Açıklanmıyor”

İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi yapım süreci ile ilgili şeffaf bir bilgilendirme yapılmamasının soru işaretlerine neden olduğuna işaret eden Tabip Odası Başkanı Kaynak sözlerini şöyle sürdürdü: “İdeal hastane işletmesi 250 ile 600 yatak arasındadır. 2 bin yataklı böyle büyük projeler aslında işletilemiyor. Dünyada 600 yatağın üzerine çıkıldığı zaman hizmet verimliliği düşüyor, finansmanı yükseliyor ve pahalılığı artıyor. Yani israf kısmına girmeye başlıyor. Dolayısıyla bu kadar büyük hastaneler açıp da daha etkili çalışmakta olan başka hastanelerin kapatılması burada ihtiyaç konusunda ciddi bir soru işareti akla getiriyor. Acaba bu projeler sağlık hizmeti için mi yapılıyor? soruları akıllara geliyor. Çünkü bu projeler devletin sağlık bütçesinin içerisinde görülüyor. Bu projeler sağlık bütçesinden bir takım ciddi meblaların inşaat sektörüne aktarılması için bir yöntem midir? Bu sorunun cevabını toplum olarak araştırmak durumundayız. Bu konuda elimizdeki bilgiler sayıştay raporları ile ilintilidir. Yoksa sözleşmeler ticari sır diyerek saklanıyor. Halbuki bir tarafı kamu olan sözleşmeyi siz ticari sır diye saklayamazsınız. Çünkü kamu tarafı vatandaşın parası. Benim paramı ticari sırda kullanıyorum diye benden saklayamazsınız.” Sözleşmedeki bir diğer unsura dikkat çeken Başkan Kaynak, “Bir diğer husus da burada çıkan anlaşmazlıklarla ilintili olarak Türkiye’deki adli makamlar yetkisiz kılınmıştır. Yurtdışındaki bazı Londra mahkemeleri yetkili kılınmıştır. Bu ne anlama geliyor. Türkiye yargı egemenliğini devr etmiştir. Türk yargısı devreden çıkmıştır. Bunlar büyük soru işaretleri olarak ortada duruyor” diye konuştu.

Bayraklı Şehir Hastanesi Ulaşım Muamması !

İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi’ne kentin her yerinden ulaşımın nasıl olacağı konusunda hala bir netlik olmadığına işaret eden Tabip Odası Başkanı Kaynak, Bayraklı’ya şehrin hangi bölümünden ne kadar hızla ulaşacağınız konusunun da projeyle ilgili bir başka problem olduğuna dikkat çekti. Resmi ağızlardan paylaşılan biglilere göre; 70 bin civarında günlük insan trafiği olacağının altını çizen Başkan Kaynak şunları söyledi: “Bu çok ciddi bir rakamdır. Ve bu insanların bir kısmı hızlı ulaşmak zorundadır. Acil hasta, öncelikli hasta, yaşlılar, engelliler gibi… Sıradan bir futbol maçının 70 bin kişilik nüfusundan farklı bir nüfus profilidir. Dolayısıyla bir sağlık kompleksine ulaşım herhangi bir başka ulaşımla kıyas edilmeyecek özellikler taşımaktadır. Kamu yetkilileri hastanenin arka bölgesinden bir başka yolun geçirileceğinden söz ediyorlar. Bursa’da şehir hastanesi yapıldı. Şehrin yaklaşık 30 kilometre dışında şu anda en az hastanenin masrafı kadar ulaşım masrafıyla bir metro ihalesi yapıldığını duyuyoruz. Bayraklı’da yapılan şehir hastanesi süreciyle ilgili kararlara İzmir bölgesinden hiçbir taraf katılmamıştır. Biz de dahil kimseden bir fikir alınmamış, bilgi verilmemiştir.”

“Bir Aydır Cevap Bekliyoruz”

Şehir hastanesi konusunu yakından takip ettiklerini ifade eden Başkan Kaynak, daha güncel bilgilere ulaşmak için ve hayırlı olsun temennisinde bulunmak için yeni göreve atanan İl Sağlık Müdüründen randevu talebinde bulunduklarını ancak bir aydır bir dönüş yapılmadığını söyledi. Kasım ayında İzmir Tabip Odası, Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İzmir Barosu, İzmir Kent Konseyi katılım göstererek gerçekleştirilen Bayraklı Şehir Hastanesi Çalıştayı’nda 15 maddelik sonuç bildirgesini kamuoyuyla paylaşıldı. Bildirgede şehir hastaneleri ile ilgili sorunlara dikkat çekildi. Çalıştay da İzmir’de bu kadar büyük bir sağlık kompleksine ihtiyaç olmadığının açıklanmasının nedenlerini sorduğumuz Başkan Süleyman Kaynak, “İzmir’e şehir hastanesi yapılacağına oturmuş kadrosu olan hastanesi yavaş yavaş modernize ederek bu ölçekte şehrin farklı bölgelerinde ulaşımı kolay, daha hızlı hizmet verebilecek başka ve çok sayıda ünite açılabilirdi. Bunun zararını 2040’lı yıllara kadar çekeceğiz çünkü Sağlık Bakanlığı bu hastanelerde kiracı konumudadır. Hem hizmet ödemesini hem de sağlık sisteminin giderlerini yapıyor. Sağlık Bakanlığı, o şirketin kiracısıdır. Bu projeler doğrudan doğruya kamu-özel projelerin, özel tarafını beslemek için yapılmış projelerdir. Bu kadar pahalı bir kamu yararı olmaz. Sağlık Bakanlığı bütçesinin yaklaşık 5’te 1’inden fazlası sadece 10-11 tane şu anda açılmış olan bu hastanelere gidiyor. Geriye kalan bin civarındaki tesise bakanlık bütçesinin 4’te 3’ü kalıyor. Umarız ki proje hayata geçerse, çalışan diğer hastanelerimizin kadrosu, yapılanması ve hizmeti aksamıcak bir düzenlemeyle ilerlenir. Diğer hastanelerin kapatılmaması ve hizmetlerinin aksamaması yönünde bir planlamanın yapılmasından yanayız” vurgusunda bulundu. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu