Kansere Değil, Yaşama Odaklanın

Kanserle mücadelede en büyük düşmanın yanlış odak noktası olduğunu belirten Prof. Dr. Zümre Arıcan Alıcıkuş, erken teşhis ve motivasyonun önemine belirtti.

Doğum kadar ölüm kavramının da hayatın içerisinde olduğunu belirten Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Alıcıkuş, “Hayatta sadece siyah ve beyaz renkler yok, birçok farklı renk de bulunuyor. Kanser hastası olmak herkes için duyması ve hazmetmesi zor olan bir konu. Hastalar bu konuda da son derece haklılar. Ancak benim fark etmelerini istediğim konu kanser hastalığının diğer hastalıklardan bir farkı olmadığını anlamaları. İşte bunu anladıkları zaman hastalar kanserle mücadelesinde bir adım öne geçecekler ” diye konuştu.

Kanserin tedavi edilebilir bir hastalık olduğu ve tedavide başarı oranlarının erken teşhis ile büyük oranda yükseldiğini söyleyen Prof. Dr. Alıcıkuş, herkesi kanser taramalarını zamanında yaptırmaya davet etti.

Prof. Dr. Zümre Arıcan Alıcıkuş, yüksek enerjili iyonizan radyasyon ile kötü huylu ve bazı iyi huylu tümörleri hedefleyerek özel cihazlar aracılığıyla uygulanan radyoterapinin, kanser tedavisindeki önemli tedavi seçeneklerinden biri olduğunu da vurguladı.

akciğer kanseri
Kansere Değil, Yaşama Odaklanın

 Kanser Vakaları Artıyor !

Kanser vakalarının tüm dünyada her geçen yıl arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Alıcıkuş şu bilgileri verdi: “Dünya Sağlık Örgütü’nün bir alt kuruluşu olan Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı’nın (IARC) açıklamalarına göre, dünya çapındaki kanser vakaları her geçen yıl artmaya devam ediyor. Ülkemizde en sık rastlanan kanserlerin başında akciğer kanseri, meme kanseri, mide-bağırsak kanserleri, prostat kanseri, rahim ağzı/rahim/yumurtalık kanserleri yer almaktadır. Tabii cinsiyetlere göre görülen kanserler de farklılaşıyor. Kanserli hastaların yaklaşık %75-85 gibi azımsanmayacak orandaki bir grubu, tanı sonrası hayatlarının bir döneminde radyoterapiye ihtiyaç duyuyor. Radyasyon onkologları, kanseri iyileştirmek, kanserin büyümesini kontrol etmek veya hastalık nedenli şikayetleri hafifletmek için iyonizan radyasyonun kanseri yok edici etkisini kullanıyor. Bazen radyoterapi, bir hastanın ihtiyaç duyduğu tek tedavi şekli de olabiliyor”

Akciğer Kanserinde Robotik Cerrahi İyileşmeyi Kısaltıyor
Kansere Değil, Yaşama Odaklanın

Motivasyon, Tedaviyi Olumlu Etkiliyor

Kanser tedavisinde erken teşhisin başarı oranını artırdığının altını çizen Prof. Dr. Zümre Arıcan Alıcıkuş, tedavi sürecinin başarıyla tamamlanmasında pozitif enerjinin de değerinin altını çizdi.

Prof. Dr. Alıcıkuş, “Hastaların motivasyonu son derece önemli ancak bu durum sahte pozitif enerjiyle karıştırılmamalı. Sahte pozitif enerji dediğim, hastanın motivasyonunu artırmak için kendini pozitif olmaya zorlaması durumudur. Hastanın motivasyonunu kazanabilmesi için mücadele etmesi ve motivasyonunun yüksek olması şart olsa da bunun anlamı üzülmemek değil. Zorlu tedavi sürecinde bazı durumlarda hastaların kendini enerjisiz ve güçsüz hissetmesi son derece normaldir. İşte bu gibi durumlarda önemli olan hastaların kendini kansere değil, yaşamaya odaklayarak motivasyonunu artırması, anlık yaşadıklarının bir süreç olduğunu fark etmesi, geleceğe dair planlar yapmasıdır” diye belirtti. (BSHA-Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu