Meral Seçer, ‘ Kadınlarımız üretiyor ve ürettikçe kendilerine olan güveni artıyor’
Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi ile Mersinden Kadın Kooperatifi işbirliğinde, ‘Elde Var Yetenek, Evde Var Ekmek’ sloganıyla yürütülen ‘Evimiz Atölye’ projesi, 50.Yıl Mahallesi’nde ikamet eden kadınlarla da buluştu. Kadınların ekonomide daha fazla yer almaları ve onların üretim gücünün, toplumun her kesimine ulaşmasını sağlamak amacıyla yürütülen proje kapsamında ‘Çoraptan Oyuncak’ yapımı atölyesine katılan kadınları ziyaret eden Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, “Evimiz Atölye projesiyle, evde gizli kalan kadın iş gücünün ekonomik değere dönüşmesi ve kadınların sosyalleşmesi konusunda önemli ilerlemeler kaydediyoruz” dedi.
Meral Seçer: “Kadınlarımızın bu projeye katılma konusundaki istek ve mutluluklarını görmek harika bir şey”
Evimiz Atölye projesine 50. Yıl Mahallesi’nin de katılmasıyla, faaliyet gösterdikleri mahalle sayısının 16’ya çıktığını ve atölyeye kadınların gösterdiği ilginin memnuniyet verici olduğunu belirten Meral Seçer, “50. Yıl Mahallesi’nde kadınlarımızla buluştuk. Hepsinde bu projeye katılma konusunda istek ve mutluluk görmek harika bir şey. Bu projeyle, evde gizli kalan kadın işgücünün ekonomik değere dönüşmesi ve kadınların sosyalleşmesi konusunda önemli ilerlemeler kaydediyoruz. Kadınlarla yaptığımız sohbetlerde de, bu birlikteliklerinin kendilerinde yeni fikirler oluşturduğunu söylüyorlar. 16 mahalleye ulaşan bu projemiz, yayılarak diğer mahallelerimize de ulaşacak” dedi.
Evimiz Atölye projesi kapsamında bugüne kadar yaklaşık bin kadınla beraber çalıştıklarını, kadınların, ürettikleri ürünleri ekonomik değere dönüştürebilecekleri stantlardan veya online platformlardan da yararlandıklarını kaydeden Seçer, “Bu çalışmalar sadece bir kez yapılıp bitirilmiyor. Diğer mahallelere dönüş yapılıyor ve tekrar atölye çalışmalarından faydalanmalarına fırsat veriliyor. Ayrıca kadınlarımızın, ürettikleri bu ürünleri stantlar veya online üzerinden satış yapma imkanları da oluyor. Bunların da eğitimi veriliyor. Yani kadınlarımız evde daha fazla üreten ve kendine daha güvenen kadınlar haline geliyor” diye konuştu.
Muhtar Özcan: “Türkiye genelinde yayılması gereken bir proje”
Projenin, mahallesinde ikamet eden kadınlar tarafından çok beğenildiğini belirten 50.Yıl Mahalle Muhtarı Nergiz Özcan, “Pandemi nedeniyle uzun zamandır evine kapanmış olan mahalle sakinlerim, bu proje ile dışarı çıkmış oldu. Bu tür projelerin daha da artmasını istiyoruz. İçeriği de çok güzel ve ekonomik destek olarak da kadınlarımıza güzel bir dönüş sağlıyor. 4 haftalık bir eğitimin ardından, kadınlarımız evlerinde çoraptan oyuncak üretecekler. Bence Türkiye genelinde yayılması gereken bir proje” şeklinde konuştu.
“Bir kadının özellikle ekonomik özgürlüğü olmak zorunda”
Mahallelerinde bu zamana kadar böyle bir kursun hiç olmadığını ve muhtarlarının bilgilendirmesi ile çalışmalara katıldığını söyleyen Kader Yavuz, öncelikli hedefinin aile ekonomisine katkıda bulunmak olduğunu belirterek, “Bir kadının, özellikle ekonomik özgürlüğü olmak zorunda. Şu anda o kadar zor bir dönemdeyiz ki, artık inanın ben ne yapacağımı şaşırdım. Bir sürü başvurular yaptım, bir sonuç alamadım. Böyle bir şeyin olduğunu duyunca hemen geldim, katıldım. Kursu tamamladıktan sonra, bize 50 tane oyuncak verilecek ve ekonomik özgürlüğümü sağlamış olacağım” dedi.
Atölye çalışmalarına hem kendisini geliştirmek, hem de aktivitede bulunmak amacıyla katıldığını söyleyen Gülşah Aytekin, “Bu çalışmaya bizi muhtarımız yönlendirdi. Bize uyacağını söyledik. Hem bizim için aktivite olacağı, hem de eve katkıda bulunmak için kabul ettik. Bugüne kadar güzel gidiyor, elimizden geleni yapmaya çalışacağız” diye konuştu.
Evde çocuklara baktığından dolayı dışarı çıkmakta sıkıntı yaşadığını söyleyen Tuğba Güneş ise, “Çocuklarımız evde olduğu için dışarıda çalışamıyoruz. Hani bir katkıda bulunuruz eve diye, o şekilde gelişti ve iyi gidiyor şimdilik. Bundan sonraki süreç nasıl işleyecek çok bilmiyorum, ama şimdilik bir sıkıntı yok. Güzel gidiyor, keyifli geçiyor” ifadelerini kullandı.